Wij bakken uw glutenvrij brood op maat.

De basis van ons glutenvrij brood is maïszetmeel, tapiocazetmeel en glutenvrij tarwezetmeel klasse A.

De ontbrekende proteïnen, vitamines, mineralen, en voedingsvezel worden aangevuld door toevoeging van volkoren meel van boekweit, maïs, rijst, gierst, teff en aardappelvlokken. Om ontbrekende essentiële aminozuren toe te voegen, wordt de mix aangevuld met bonenmeel om zo een smakelijk, gezond en voedzaam brood te bekomen. Al onze broden zijn meergranen broden. De naam van het brood geeft het hoofdbestanddeel aan.

Op aanvraag kunnen we:

  • zaadjes toevoegen van sesam-, zonnebloem- en lijnzaad.
  • extra voedingsvezels toevoegen.
  • suiker vervangen door maltitol (diabetes)
  • melk vervangen door soya- of easy melk. (lactose gevoeligheid)

Wij gebruiken…

  • Geen vervangchocolade maar uitsluitend gecertifieerde glutenvrije chocolade van Callebaut of Belcolade.
  • Geen scheikundige smaak-, geur-, of bewaarstoffen.
  • Omdat wij geen inheemse graansoorten zoals tarwe, rogge, gerst en haver kunnen gebruiken, richten we ons naar meestal uitheemse soorten.

Wij gebruiken in sommige toepassingen glutenvrij tarwezetmeel van het type klasse A. Tarwezetmeel is een derivaat van de tarwe waarbij door wassing de gluten en het zetmeel van elkaar worden gescheiden. In de eerste behandeling zijn er nog wel gluten aanwezig. Om deze uiteindelijk te verwijderen wordt het zetmeel als het ware een paar maal gewassen, gluten zijn niet oplosbaar in water, zetmeel wel.

Zo kunnen ze de gluten scheiden van het zetmeel. Wanneer een zetmeel van een glutenbevattend graan zodanig bewerkt is dat de hoeveelheid gluten onder de norm van de Codex Alimentarius ligt, mag dit product glutenvrij genoemd worden. Het glutenvrije product is dan dus niet 100% glutenvrij, maar volgens de regelgeving in ieder geval 99,79% glutenvrij en mag gebruikt worden in de glutenvrije voeding.Vandaar dat we dat in sommige toepassingen wel gebruiken en is het een veilig product. Maar als u naast de diagnose van coeliakie ook een tarweallergie heeft, dan kunt u best ook dit tarwezetmeel vermijden, in bijna alle producten kunnen we dit vervangen door maïszetmeel.

Gierst is de basisvoeding in vele gebieden in Afrika en Azië. De voedingswaarde ligt duidelijk hoger dan tarwe. Merkwaardig is het hoge ijzergehalte (7x hoger dan tarwe) en een 3x hogere oliegehalte. Omdat wij zelf malen worden de in olie opgeloste vitamines bewaard.

Teff is het basisgraan in Ethiopië. Omdat de zaadjes zo klein zijn worden ze niet gepeld voor het malen. Teff is dus altijd volkoren, en bevat meer langzaam verteerbare koolhydraten. De bijzonderste eigenschap is het zeer hoog gehalte aan organisch gebonden ijzer en calcium (7x meer dan in tarwe).

Rijst is de meest gebruikte graansoort ter wereld door de mens.

De merkwaardigste eigenschap is het zeer interessant amino profiel, vergelijkbaar met dit van koemelk. Voor mensen met een bijkomende lactose intolerantie is rijst dus een goed verteerbare voedingsstof.

Na rijst en tarwe is maïs het meest gegeten graan ter wereld. Maïs heeft een behoorlijke algemene voedingswaarde maar er ontbreken twee essentiële aminozuren : lysine en tryptophan. Om dit tekort te elimineren, voegen we steeds bonenmeel toe aan ons maïsbrood.

Aardappelvlokken zijn gedroogde aardappelen. (vochtigheid is teruggebracht van 78% tot 10 %) Dit betekent dat aardappelvlokken een vergelijkbare voedingswaarde hebben als granen per eenheid droog gewicht. In tegenstelling tot granen bevatten aardappelvlokken echter een hoog gehalte aan vitamine C.

Meel afkomstig van de variëteit “Vicia faba” heeft een uitzonderlijk hoog proteïne gehalte (27% tegenover 7-10% voor de meeste granen). Bovendien bevat bonenmeel maar liefst alle essentiële aminozuren. Daarom gebruiken we dit meel in onze meeste broden.

Tapiocazetmeel is zetmeel, een plantaardig koolhydraat, dat gewonnen wordt uit tapioca: de bewerkte en gedroogde wortel van de maniok.

Bron: Wikipedia

Openingsuren

Woensdag: 14.00 – 18.00 u (bakdag)
Donderdag: 11.00 – 18.00 u (bakdag)
Vrijdag: 11.00 – 18.00 u (bakdag)
Zaterdag: 11.00 – 17.00 u (bakdag)
Gesloten op zondag, maandag, dinsdag en feestdagen.

Afhalen

Afhaling van bestellingen op bakdagen vanaf 14.00 u, op vrijdag en zaterdag vanaf 15.00 u.

Bestellingen doorgeven 3 dagen op voorhand.

Gelieve altijd te vermelden wanneer u de producten komt halen als u een bestelling afrondt.

Privacybeleid

Ga naar deze pagina.

Contact

hallo@zondergluten.be

03- 233 19 89

Wij gebruiken enkel noodzakelijke cookies.  Meer info